In zijn woonplaats Glimmen is op woensdag 11 juli de dichter Rutger Kopland overleden. Op Twitter zong het bericht al rond. Collega-dichter Remco Ekkers schreef gisteren: ‘Een groot dichter is gestorven: Rutger Kopland. Zijn werk blijft leven.’ Kopland (pseudoniem van Rudi van den Hoofdakker) was sinds enige tijd ziek. Op woensdag 18 juli wordt een herdenkingsdienst gehouden in de Martinikerk in Groningen. In 1966 debuteerde Kopland met de bundel Onder het vee. In 1988 won hij de P.C. Hooft-prijs voor zijn gehele oeuvre.

In 1994 maakte ik samen met filmer Hans Sprakel een kleine documentaire van Kopland waarin toen al het thema de dood en het verval aan de orde kwam.

‘In grazige weiden, aan stille wateren’ een portret van Rutger Kopland from Tzum on Vimeo.

Het nieuws over de dood van Kopland is voortijdig via de sociale media uitgelekt volgens nu.nl en de familie betreurt dit. De dienst in de Martinikerk is besloten.