Claudia de Breij heeft deze week de tournee rond Nederland Leest afgeblazen. De cabaretière zou de lofrede bij De donkere kamer van Damokles schrijven, de roman van Willem Frederik Hermans die tijdens de campagne centraal staat. Philip Freriks gaat dan meestal met de lofredenaar en de schrijver (indien in leven) door het land om de actie meer reliëf te geven. Vorig jaar trok hij met Remco Campert en lofredenaar Ronald Giphart langs volle zalen.

De CPNB heeft laten weten dat Claudia de Breij door haar werk voor tv geen tijd heeft voor deze campagne. Deze week werd bekend dat De Breij een mediaprogramma voor de VARA gaat maken.

Bij de aankondiging van de campagne in het voorjaar was De Breij nog vol goede moed:

Ik hou van Hermans, van de verontrustende (en toch troostrijke) werking van dat onhandige geworstel van zijn personages. Ik ben niet alleen zeer vereerd dat ik deze Lofrede mag schrijven, maar ook heel blij met de aanleiding het boek weer eens te herlezen.

Al eerder kwam De Breij negatief in het nieuws omdat zij als jurylid van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd nooit aanwezig was bij juryberaadslagingen.