Zojuist is de toplijst van de AKO Literatuurprijs bekendgemaakt. Juryvoorzitter Jozias van Aartsen maakte in het actualiteitenprogramma Nieuwsuur bekend welke zes titels in oktober kans maken op de prestigieuze literaire prijs.

De toplijst 2012:

1. Stephan Enter • Grip (Van Oorschot)

2. Arnon Grunberg • De man zonder ziekte (Nijgh & Van Ditmar)

3. Mensje van Keulen • Liefde heeft geen hersens (Atlas-Contact)

4. Elvis Peeters • Dinsdag (Podium)

5. Peter Terrin • Post Mortem (Arbeiderspers)

6. Anton Valens • Het boek Ont (Atlas•Contact)

In de jury zetelen naast Jozias van Aartsen ook Karl van den Broeck (chef boeken van De Morgen), Maarten Dessing (literair journalist en recensent voor BOEK), Toef Jaeger (criticus NRC Handelsblad), Kathy Mathys (freelance journalist De Standaard der Letteren) en Fleur Speet (criticus het Financieele Dagblad). De AKO Literatuurprijs is de bekroning voor het beste Nederlandstalige literaire boek – in de categorieën fictie en non-fictie. De winnaar van de AKO Literatuurprijs ontvangt een bedrag van € 50.000,-.

Op maandag 29 oktober wordt de winnaar van de vijfentwintigste AKO Literatuurprijs bekendgemaakt in Nieuwsuur (Nederland 2 – 22.00 uur). De uitreiking vindt plaats in de Centrale Bibliotheek te Den Haag. Vorig jaar won Marente de Moor met haar roman De Nederlandse maagd.