Uitgeverij Ambo/Anthos heeft op Manuscripta toch boeken met korting verkocht. Het gaat om de literaire thriller van Simone van der Vlugt, In mijn dromen, die genomineerd is voor de NS Publieksprijs. De uitgeverij verkocht de thriller niet tegen de vaste boekenprijs van € 19,95, maar voor € 15,95. Dit is tegen de regels van organisator CPNB.

Dit jaar mochten uitgeverijen voor het eerst boeken verkopen op Manuscripta. Dat veroorzaakte ophef bij enkele boekhandelaren die bang waren inkomsten mis te lopen. Gijs Schunselaar, adjunct-directeur van de CPNB, begreep de reactie van de boekhandelaren, maar kondigde aan dat uitgeverijen alleen nieuwe boeken, voor de vaste boekenprijs, zouden aanbieden. ‘Geen ramsj, geen beschadigde boeken, maar nieuw of in ieder geval actueel aanbod,’ aldus Schunselaar tegen BoekBlad.

Dick Anbeek, bestuurslid van de Koninklijke Boekverkopersbond, bevestigde dat ook. Om de boekhandelaren tegemoet te komen, werden er onder lezers op Manuscripta voordeelbonnen ter waarde van € 2,50 uitgedeeld die in de boekhandel kunnen worden ingeleverd.

Het is nog niet duidelijk of de CPNB stappen gaat ondernemen tegen Uitgeverij Ambo/Anthos.