Het archief van Franz Kafka mag worden gepubliceerd. Dat is de uitkomst van een juridische strijd om het eigendom van de nalatenschap van Kafka. Het archief komt in het bezit van de Israëlische Nationale bibliotheek in Jerusalem, die het materiaal online zal zetten. Het gaat om tienduizenden pagina’s. Maar Ritchie Robertson (Oxford university) denkt niet dat er nog een meesterwerk in zit:

‘Like others, I doubt if much significant material by Kafka himself will emerge; if it were there, it would surely have been made known long before now. But his Hebrew notebooks will at least tell us more about his language studies. And Max Brod’s diaries will be of great interest. They may tell us more about Kafka (though Brod already quoted from them a lot in his biographical writings on Kafka) (…)’

Kafka had zijn vriend Max Brod opgedragen om al zijn geschriften na zijn dood (1924) te verbranden. Brod deed dit niet. Na het overlijden van Brod kwam het archief in handen van zijn secretaresse. Haar dochters wilden het archief nu verkopen. Lees hier meer.