Om de kou te vergeten

De lezers van A.L. Snijders kennen KHOP (pseudoniem van) Karl Heinz Otto Peter Möricke (71) omdat hij veelvuldig in zijn verhalen optreedt. Nu debuteert hij zelf met een een prachtig vormgegeven bundel zkv’s, 50 Easy Pieces. Vijftig verhalen van vijftig woorden in het Engels. Met een aanbeveling van Tzum-prijs winnaar L.H. Wiener, die schrijft: ‘ KHOP is an uncompromising romantic, living on borrowed time, and stubbornly trying to stick by the ones he loves, the one who will at one time invariably leave the house forever on creaking floorboards and in the mutual understanding of unspoken words.’

In 50 Easy pieces wordt de vorm in de eerste plaats gedicteerd door het aantal woorden, maar het is vooral de toon, die doet denken aan de Chinese dichter Bai Juyi (Po Tsju-I), die vrijwel ieder verhaal bepaalt. In zeer geconcentreerde taal wordt genadeloos een beeld neergezet waarna het verhaal uitmondt in een verrassende gedachte over de verlangens of angsten van een teleurgestelde en ironische man. Een voorbeeld:

Midlife Song
In the midst of a world of wind and storm the old tree
creaks and sways, performing a wooden song and dance,
meanwhile giving me shelter for lighting a cigarette.
When i’ll be that old, will i still sing and dance,
sheltering a man that lost, then found, his way?

Je leest weleens poëzie die doet denken aan in stukjes geknipt proza waarbij de vorm uit niets anders bestaat dan gefragmenteerde zinnen. In 50 Easy Pieces is het misschien andersom: de vijftig verhalen van vijftig woorden zijn allemaal even prachtig, maar hadden nog aan zeggingskracht kunnen winnen door wat witregels in te lassen. KHOP schrijft namelijk jaloersmakend mooie zinnen, die je allemaal zou willen citeren. Nog wat voorbeelden: over een vrouw die haar man verlaat: ‘as a broken rudder you sat there’; over wat een vrouw denkt: ‘to be a small bird in spring, she thought (…) too late now’, en over zijn vader met een sigaret voor het raam: ‘i inherited all his things’. Hemingway had het niet bondiger kunnen beschrijven. ‘some poetry is barebones philosophy’, schrijft KHOP, maar uiteindelijk gaat het er alleen om dat de toeschouwers de kou vergeten. En dat is gelukt.

Rieuwert Krol

KHOP – 50 Easy Pieces, AfdH, Enschede, 108 blz. € 26,50.