Holland Doc 24 vertoont overmorgen een exclusieve uitzending met nooit eerder uitgezonden archiefmateriaal over de verfilming door Fons Rademakers van Hermans’ boek De donkere kamer van Damokles. Hierin vertelt Rademakers uitvoerig over de film en zijn samenwerking met Hermans.

De verfilming van De donkere kamer van Damokles lag decennia lang in een kluis. Het boek van W. F. Hermans was de basis voor de film Als twee druppels water (1963). Financier Freddy Heineken had de film in de ban gedaan.

Holland Doc 24 vertoont de visie van regisseur Fons Rademakers op deze gebeurtenissen. Samensteller Harry Hosman interviewde Rademakers begin jaren negentig. Hij dook het nooit eerder vertoonde materiaal onlangs op in het archief van EYE, het nieuwe filmmuseum in Amsterdam.

Rademakers vertelt uitgebreid over zijn samenwerking met schrijver Willem Frederik Hermans bij de totstandkoming van Als twee druppels water. Hij verhaalt over hun vriendschap en onthult dat Hermans de samenwerking verbrak toen hij hoorde van belangstelling uit Hollywood voor zijn boek. De filmmaker ontkent dat financier Freddy Heineken hem onder druk zette om zijn maîtresse een rol in de film te geven.

De uitzending van Holland Doc 24 is live te zien op zondag 28 oktober (21.50 uur) op het digitale kanaal. Het programma Andere tijden zendt eerder die avond op Nederland 2 de documentaire De werkelijkheid van W.F. Hermans uit.

De roman De donkere kamer van Damokles van Willem Frederik Hermans staat centraal tijdens Nederland Leest 2012. Het boek wordt tijdens de campagneperiode van 1 tot en met 30 november door de openbare bibliotheken gratis aan hun leden verstrekt.