Sonny Boy van Annejet van der Zijl wordt het campagneboek van Nederland Leest dit najaar.

Op een feestelijke avond ter viering van haar 25 jaar schrijverschap werd Van der Zijl verrast door CPNB-directeur Eveline Aendekerk met de vraag of ze de volgende Nederland Leest-ambassadeur wil worden.

Dankzij haar enthousiaste, verraste maar volmondige ‘ja’ wordt nu bekendgemaakt dat voor de 18e editie van Nederland Leest het boek Sonny Boy de hele maand november centraal zal staan. De keuze voor dit boek van Van Der Zijl bij deze grote bibliotheekcampagne is volgens de CPNB een bekroning voor 25 jaar schrijverschap en bevlogen leesbevordering.

Annejet van der Zijl schreef in 2020 het Boekenweekgeschenk, maar de toenmalige Boekenweek viel een beetje in het water vanwege het begin van de covid-uitbraak.

Eveline Aendekerk, directeur Stichting CPNB:

‘Nederland Leest is een campagne die Nederlanders verbindt en uitnodigt in gesprek te gaan over actuele thema’s. Annejet van der Zijl is wat ons betreft een geweldige auteur die heel goed past bij het doel van deze campagne. Ze is drie keer genomineerd voor de NS Publieksprijs en kreeg in de Boekenweek van 2020 iedereen, van jong tot oud, aan het lezen met haar Boekenweekgeschenk Leon & Juliette. Dat zij nu met ons aan de slag wil voor deze prachtige campagne is een enorme eer.’

Sonny Boy heeft in totaal 137 weken in de bestsellerlijst gestaan, dus heel veel Nederlanders kennen het boek, dat ook verfilmd is in 2011, al wel. Volgens Wikipedia waren er in 2010 al meer dan een half miljoen exemplaren verkocht.