Schrijver Bernlef (pseudoniem van Hendrik Jan Marsman) is vandaag overleden. Dat is zojuist bekendgemaakt. Bernlef schreef talloze romans, verhalen en gedichten, waarvoor hij verschillende malen werd bekroond, onder andere met de Constantijn Huygens-prijs in 1984, de AKO Literatuurprijs voor Publiek geheim in 1987, en de P.C. Hooft-prijs in 1994. Zijn debuut Kokkels won in 1959 al de Reina Prinsen Geerligs-prijs. Hier een foto van de jonge winnaar.

Samen met K. Schippers en G. Brands (die een paar weken geleden overleed) richtte hij het literaire cultblad Barbarber op. De poëzie en het proza in het vreemd langwerpig vormgegeven blad viel op omdat er vaak gewone, dagelijkse zaken in werden beschreven, in taal die men doorgaans niet voor poëtisch houdt.

Bij het grote publiek brak Bernlef door met zijn roman Hersenschimmen, waarin hij het proces van dementeren beschrijft vanuit het personage Maarten Klein. Onlangs verscheen nog de verhalenbundel Help me herinneren, ter gelegenheid van zijn vijftigjarig schrijversjubileum. Bernlef leed sinds enige tijd aan een ongeneeslijke ziekte. Hij werd 75 jaar.

Een jaar geleden sprak Bernlef een in memoriam uit voor zichzelf bij De Buren. Daarna werd hij geïnterviewd en speelde hij piano.

IM: J. Bernlef from deBuren on Vimeo.

Annette Portegies reageerde op de website van uitgeverij Querido aldus:

We verliezen niet alleen een geweldige schrijver maar vooral ook een lieve vriend. Iemand bovendien die, vanuit de traditie van ons huis, meedacht over de toekomst van de uitgeverij, en die jonge schrijvers hielp en adviseerde. We zullen hem verschrikkelijk missen.