graf Frans Kellendonk

Omdat vandaag, 6 oktober 2012, in Groningen de Regenboogweek van start gaat zijn de fotograaf en ik naar Amsterdam afgereisd om de Nijmeegse schrijver Frans Kellendonk (1951-1990) te eren.

Naast schrijver was hij namelijk ook homoseksueel.

Hoewel Kellendonk reeds op negendertigjarige leeftijd de geest gaf – hij stierf aan de gevolgen van aids – heeft hij zijn korte leven zeer nuttig besteed. Hij was docent Engels aan verschillende universiteiten, van 1978 tot 1983 hoofdredacteur van De Revisor en publiceerde voorts verhalen, essays, novelles en twee romans. Zijn bekendste werk is Mystiek Lichaam, en de Regenboogweek lijkt me reden genoeg om deze roman weer eens uit de kast te pakken. Ook de fotograaf heeft zich door Kellendonk laten inspireren: hij was op het uitgebreide terrein van Zorgvlied zeker een uur aan het zoeken naar mystiek licht. Ziehier het resultaat.

Roos Custers (foto: © Dolf Verlinden)