De onlangs verschenen ‘wetenschappelijke thriller’ Ontsporing van Diederik Stapel wordt via internet illegaal verspreid. Op Twitter werd het fictieve account @Stapelmania aangemaakt, met daarbij een link naar een PDF-versie van het boek, waarin Stapel liederlijk zijn excuses maakt: ‘Spijt, spijt, spijt, als haren op mijn hoofd, en tijd, tijd, de tijd die onverbiddelijk is.’

Het mea culpa van de frauderende onderzoeker, die onlangs nog een verklaring voorlas, levert hem vooralsnog weinig mededogen op. ‘De bedrieger bedrogen’, werd er getwitterd. Er is nu een discussie ontstaan of illegaal downloaden is geoorloofd wanneer de auteur van het betreffende werk het zelf niet zo nauw neemt met de regeltjes. De uitspraak ‘Illegaal downloaden blijft diefstal: ook als je vindt dat auteur niet deugt’, van @Karelwijne krijgt veel navolging. Ontsporing is, hoewel het aanzwengelende twitteraccount @Staplesmania alweer is opgeheven, makkelijk te vinden via Google en Twitter.