In de Volkskrant van vandaag een stuk van schrijver Peter Drehmanns (ook online) met een zeer sombere boodschap over het huidige uitgeefklimaat:

Men gaat slechts nog voor het snelle geld en voor volslagen risicoloze ondernemingen – ongemakkelijke boeken van allerminst sexy auteurs zijn niet langer welkom. Dichterlijker gezegd: het literaire hart van de hedendaagse uitgever wordt ondermijnd door zijn bedrijfseconomische brein.

Drehmanns komt tot die conclusie nadat uitgeverij hem te kennen gaf nog slechts één boek in de drie jaar te willen uitgeven, nadat de dit jaar verschenen roman De schrijver en zijn meisjes ‘dramatische verkoopcijfers’ haalde. Teleurstellend was de reactie van andere uitgeverijen:

De poorten van zowel de gevestigde als de meer avontuurlijke uitgeefhuizen waar ik aanklopte, bleven gesloten.

Lees het hele droefstemmende relaas hier. Lees hier de recensie die Martijn Nicolaas schreef over De schrijver en zijn meisjes.