Afgelopen maandag berichtte Tzum.info over uitgeverij Meulenhoff die verzuimd heeft Kinderen van het Ruige Land van Auke Hulst in te sturen voor de Libris Literatuur Prijs. Hulst sprak op Twitter en Facebook zijn frustratie uit over deze tekortkoming. Zijn uitgeverij probeerde de Libris-jury over te halen om alsnog zijn roman te beoordelen.

Wat een rotdag. Kinderen van het Ruige Land niet op de longlist van de Libris, waar ik – zeker na de BNG nominatie – stilletjes wel op gehoopt had. Om vervolgens te ontdekken dat de uitgever vergeten is het boek (& die van de andere auteurs in het fonds) in te zenden. Onbegrijpelijk… (Het gebeurde de Arbeiderspers een paar jaar geleden ook, begrijp ik.) Worden nu pogingen ondernomen alsnog in aanmerking te komen, maar hoe groot is die kans? I’ll keep you posted.

Dat gaat niet gebeuren. Op Facebook zegt de organisatie vandaag:

Veel reuring (…) over het feit dat een paar uitgeverijen verzuimd hebben titels in te zenden. Uiteraard is het bijzonder spijtig dat de auteurs de dupe zijn geworden, maar als ze de website en deze FB- pagina in de gaten houden, is er geen enkel probleem. Niet voor niets kondigen wij hier aan wanneer de groslijst op onze website is bijgewerkt of wanneer een deadline in zicht komt! Het bestuur heeft inmiddels de uitgevers laten weten dat er geen uitzondering wordt gemaakt.