De Contrabas bracht gisteren (en vandaag) het nieuws dat Terras, Liter, Hollands Maandblad en Das Magazin ieder vijfentwintig duizend euro subsidie krijgen van het Nederlands Letterenfonds en het Cultuurfonds. Vorig jaar werd bekend gemaakt dat het Nederlands Letterenfonds alsnog literaire tijdschriften wilden gaan ondersteunen. Het ging toen nog om drie tijdschriften.

Aanvragen ‘zijn beoordeeld door een commissie bestaande uit deskundigen op het terrein van literatuur, nieuwe media en publieksbereik. De plannen zijn getoetst aan de hand van criteria op het gebied van inhoudelijke kwaliteit, digitalisering, publieksbereik, marketingstrategie, toekomstvisie, een realistische begroting en een wezenlijk onderscheid ten opzichte van het bestaande aanbod.’

Op de site van het Cultuurfonds staat een link naar een essay waarin Christiaan Weijts over het belang van literaire tijdschriften voor de beginnende schrijver schrijft: ‘Literaire tijdschriften zijn knooppunten van schrijvers, dichters, redacteuren, geldschieters, uitgevers, vertalers, recensenten, filosofen en absolute malloten. Ze vormen het bindweefsel tussen alle vitale organen van de literatuur.’

Volgens een artikel op NRC Boeken heeft Das Magazin op dit moment 1000 abonnees, Terras 90. De abonneeaantallen van Liter en Hollands Maandblad wordt geschat op een paar honderd.

Hollands Maandblad from Nederlands Letterenfonds on Vimeo.