Sylvie Marie, originally uploaded by coen peppelenbos.

‘Ook voor deze bundel heb ik geen prijs ontvangen,’ zegt de dichter achter zijn spreekgestoelte. Stefan Verweij tekent wekelijks de schrijver als loser in het boekenkatern van de Volkskrant. Je lacht die losers een beetje uit.

Sylvie Marie trad deze week op in Groningen. Haar baby had ze ook meegenomen, die luisterde op de eerste rij mee en onderbrak de optredens van de dichters af en toe met enkele gutturale klankrijmen. Vooral in combinatie met Jean Pierre Rawie had dat een apart effect.

Marie noemde ook dat zij nauwelijks prijzen kreeg, maar bij haar werd het zelfspot en dat is altijd één graad leuker dan spot. Haar man, David Troch, won echter wel prijzen, aan de lopende band zelfs. Vorig jaar nam hij nog tienduizend euro mee van de Turing Prijs, die vanaf volgende week de Gerrit Komrij Prijs gaat heten.

Helemaal prijsloos was Sylvie Marie niet. In 2009 won ze – veel prijzen worden naar dieren vernoemd en de Gouden Uil is in Vlaanderen het meest geliefd – van het blad Humo een prijs die als een joker op haar c.v. zal blijven staan, desalniettemin in dankbaarheid aanvaard: De Gouden Aap.