De schrijver met meer boeken dan lezers heeft sinds vandaag een biografie: Ab Visser. Het leek even of de goden tegen de komst van dit kloeke boek waren, want een paar weken geleden raakte een deel van correcties zoek bij de post en vorige week bleek de drukker van het boek failliet. Het mag dan ook haast een wonder heten dat Michiel van Diggelen deze middag de biografie in handen kreeg. Knettervers van de pers, om 1 uur gebracht.

Ab Visser schreef tegen de klippen op. Literair proza naast misdaadromans, poëzie en kinderboeken. De ziekte van Bechterew kromde zijn lichaam en benam hem uiteindelijk de adem. Op de presentatie van de biografie liet van Diggelen nog even de stem van de schrijver horen en, tot verrassing van velen ook een mopje muziek op de mondharmonica: Lili Marleen. Het werd direct door de halve zaal meegehumd. Redacteur Roos Custers wist wat er verder op het bandje te horen was: omdat de schrijver vergeten was de uitknop in te drukken hoor je daarna een gesprek met zijn vrouw over de kassakoopjes van de week.

Van Diggelen liet zich vanmiddag niet uit over de vraag waarom Ab Visser nooit was doorgebroken bij het grote publiek. Gezien de grote opkomst in de bibliotheek bestaat dat publiek nog steeds. Het is de vraag of de boeken ook nieuwe lezers zal aantrekken. Joep van Ruiten was in ieder geval al positief over de biografie in het Dagblad van het Noorden:

Toch is het zeer de moeite waard om over zijn leven en werk te lezen. Bijvoorbeeld omdat zijn levensbeschrijving toegang geeft tot het literaire klimaat in Groningen tussen 1925 en 1945. De biografie is een welkome aanvulling op wat we in de biografieën van Willem de Merode, Hendrik de Vries en in mindere mate J.B. Charles zijn tegenkomen, en tevens op Arcadia der Poëten waarin Herman Sandman het erfgoed na 1945 beschrijft.

Ter verhoging van de feestvreugde is er een kleine tentoonstelling over Ab Visser ingericht op de eerste verdieping. Nick ter Wal schreef een mooi Artistiek Bureau over de vergeten schrijver. Vanaf vandaag weer helemaal terug van weggeweest.

Michiel van Diggelen – Ab Visser biografie. Passage, Groningen, 480 blz. €29,50

(Foto’s © Coen Peppelenbos)