Peter Drehmanns is overgestapt naar uitgeverij Marmer. De uitgeverij brengt in september 2013 zijn nieuwe roman uit. Vorig jaar december schreef Drehmanns in de Volksrant een somber stuk over het huidige uitgeefklimaat. Hij kwam tot die conclusie nadat zijn uitgeverij (Querido) hem te kennen gaf nog slechts één boek in de drie jaar te willen uitgeven, nadat zijn vorig jaar verschenen roman De schrijver en zijn meisjes ‘dramatische verkoopcijfers’ haalde. Querido vond dat Peter Drehmanns ‘onredelijke verwachtingen’ had.

Tzum.info sprak met Drehmanns over zijn overstap. Hij zegt:

Na mijn polemische stuk in de Volkskrant kreeg ik behalve een hoop geblaf van allerlei reaguurders ook een soort aanzoek van uitgeverij Marmer. Eerlijk gezegd had ik nog nooit van dat uitgeefhuis gehoord. Een blik op hun site leerde bovendien dat ze nou niet bepaald een literair signatuur bezaten. Aanvankelijk heb ik daarom niet gereageerd op de uitnodiging van Marmers uitgever Marc van Gisbergen. Die bleef echter aandringen op een ontmoeting, waarbij hij uiteenzette dat zijn uitgeverij nu ook meer literaire titels wenste te brengen na eerst drie jaar lang een stevige financiële bodem met meer commerciële titels te hebben gecreëerd.

Drehmanns stemde uiteindelijk in met een ontmoeting, het gesprek verliep positief.

Van Gisbergen vertelde mij dat hij mijn hele werk (dat grotendeels niet meer in de reguliere handel verkrijgbaar is) weer beschikbaar wilde stellen, als e-book en via printing on demand. Het manuscript dat door Querido is afgewezen (en dat ik zelf als een van mijn sterkste romans beschouw) zou hij al in september in papieren vorm kunnen publiceren. De lijntjes tussen auteur en uitgever zijn kort bij Marmer, een ware verademing.