Op ‘de Achterpagina’ van NRC Handelsblad zal Anton Dautzenberg elke twee weken een boek van de fictieve uitgeverij Fata Morgana gaan bespreken. Hij trapte op 17 mei af met de nieuwe roman van Joost Zwagerman: Prestige. Deze titel zegt natuurlijk al het nodige (zo niet het belangrijkste) over de aard en inhoud van het polemische stukje. In Zwagermans zogenaamde boek wordt het schilderij Black on Maroon van Mark Rothko (Zwagerman schreef essays over deze door hem bewonderde Russisch-Amerikaanse schilder) beschoten door Eve Silberbaum. Dautzenberg maakt na een samenvatting van het verhaal een – uiteraard – zeer vergezochte literaire analyse. Daarbij haalt hij en passant ook even uit naar zekere critici door de auteur van het boek te laten samenvloeien met het personage:

De schrijver schiet in feite op (een deel van) zichzelf, een symbolische daad. Pang! (…) Man, man, wat een meesterzet van Zwagerman. Net voordat hij 50 wordt, een oude man, pleegt hij een aanslag op zichzelf. Hoe postmodern kun je als schrijver zijn… De voormalige literaire rebel neemt in stijl afscheid van zijn blaffende ego. Ik ben benieuwd hoe die purificatie gaat doorwerken in zijn oeuvre. Keert hij definitief terug naar zijn eerste liefde, de roman? (NRC Handelsblad, ‘Dautzenberg leest’. Vrijdag 17-05-2013.)

Dautzenberg geeft Zwagerman na diepe overpeinzing toch vier ‘bollen’.