Een ‘complete mislukking’ noemt Dimitri Verhulst zijn vorige roman De intrede van Christus in Brussel vandaag in een interview in NRC Handelsblad.

Het is onvoldoende uitgediept, ik was te lui en niet moedig genoeg. Dat ben ik een kleine zes maanden terug gaan beseffen. Helaas waren de rechten toen al verkocht en verschijnt het volgende week in Engeland. Ik schaam me dood. Ik raad alle lezers die het nog niet gekocht hebben aan om het niet te kopen.

Daarentegen noemt Verhulst Godverdomse dagen op een godverdomse bol een ‘buitengewoon meesterwerk’, ondanks de negatieve reacties die er het boek opriep.

Al eerder deze week liet Verhulst zich in gelijke bewoordingen uit in De Morgen tegenover Dirk Leyman. Hij is in dat interview nog kritischer ten opzichte van zijn oudere werk. Hij vindt dat De helaasheid der dingen ‘rammelt’ en doet er ten opzichte van andere werk nog een schepje bovenop:

Om dezelfde reden is De verveling van de keeper een slecht boek, dat niet meer mag herdrukt worden. Ik zal aan mijn uitgever ook vragen om De intrede van Christus in Brussel in de vuilnismand te gooien, al kreeg dit boek in Frankrijk dan wel lovende kritieken.