Na twee mindere jaren waarin Hans Aarsman en een stel singer-songwriters waren ingehuurd is het komend studiejaar weer een dichter aan de beurt: Marjolein de Vos wordt dan gastschrijver aan de Rijksuniversiteit Groningen. Dat is vandaag bekend gemaakt. Na Leiden kent Groningen al een lange traditie van gastschrijvers die begon met Dick Hillenius begin jaren tachtig. De Vos is dichteres (en was ooit in de running voor Dichter des Vaderlands), columnist en recensent. De inhoud van de colleges is ook al een beetje geopenbaard:

De kracht en het belang van mythen staan centraal in de lezingen van de nieuwe gastschrijver. De mythologische waarheid is volgens haar een heel andere dan die van de wetenschap. Het gaat in de mythe om een gevoelde waarheid, om verklaringen die geen verklaringen zijn maar wel alles verklaren. Dat maakt mythen zo raadselachtig en zo fascinerend tegelijk. Marjoleine de Vos zal in haar lezingen spreken over mythen uit de oudheid, christelijke mythen en de manieren waarop we nu nog steeds mythen gebruiken.

Vanaf september 2013 geeft De Vos drie openbare lezingen over het thema ‘Mythe en waarheid’ (23 en 30 september en 7 oktober), gevolgd door een publiek gesprek met schrijver Willem Jan Otten (14 oktober) over de mythe in het eigen leven en in de poëzie. Daarnaast verzorgt zij voor een geselecteerde groep studenten werkcolleges over het schrijven van een mythologische geschiedenis.