Tommy Wieringa wint met Dit zijn de namen dit jaar de Libris Literatuur Prijs 2013. Dat werd zojuist bekend gemaakt in het actualiteitenprogramma Nieuwsuur. Even na tienen las juryvoorzitter Clairy Polak het juryrapport voor en kwam er een eind aan alle speculaties. De jury loofde de ‘schilderachtige beelden’ en de ‘prachtig geformuleerde zinnen’ in de roman. Wieringa ontvangt een geldbedrag van vijftigduizend euro.

In Dit zijn de namen hebben we te maken met een groep mensen die over een steppe vlucht, op zoek naar de bewoonde wereld en daartegenover de drieënvijftigjarige Pontus Beg, een licht corrupte politiechef in Michailopol. Langzamerhand vloeien de twee verhaallijnen samen. Tzum.info oordeelde:

Na het meer barokke Caesarion is Dit zijn de namen, zoals gezegd, veel soberder en ernstiger van toon en meer dan de vorige boeken heeft deze roman een actuele waarde door wezenlijke vragen te stellen over de aard van een samenleving, in kleiner of groter verband. (…) Dat maakt Dit zijn de namen tot een waardevol en tijdloos boek.

De andere genomineerden waren: Esther Gerritsen met Dorst, Arnon Grunberg met De man zonder ziekteOek de Jong met Pier en oceaanElvis Peeters met Dinsdag en Christiaan Weijts met Euforie.

Vorig jaar won A.F.Th. van der Heijden de prijs voor zijn autobiografische roman Tonio. De uitreiking van de Libris Literatuur Prijs vond traditiegetrouw plaats in het Amstel Hotel in Amsterdam. De jury bestond, naast voorzitter Polak, uit de recensenten Jan Donkers, Edith Koenders, Mark Schaevers en hoogleraar Lisa Kuitert.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Bc-51FqMzI8[/youtube]