Over een paar uur wordt in Nieuwsuur bekendgemaakt welke schrijver de Libris Literatuur Prijs 2013 ontvangt. De camera schakelt live over naar juryvoorzitter Clairy Polak in het Amstel Hotel in Amsterdam. De zenuwachtige gezichten van de genomineerden schrijvers passeren de revue. Tzum.info besprak afgelopen maanden alle genomineerden voor de prestigieuze literatuurprijs. Wie maken er vanavond kans?

ESTHER GERRITSEN – DORST

Esther Gerritsen beschrijft in Dorst uiterst minutieus de nauwe verwantschap tussen een moeder en een dochter, ook al is er nauwelijks een band. In de roman draait het om dramatisch intermenselijk verkeer dat bol staat van verkeerde interpretaties en om gedrag dat al vast lijkt te liggen in de genen. Tzum-recensente Miriam Piters oordeelde:

De scènes tussen Coco en Elisabeth zijn briljant beschreven door Gerritsen, omdat ze op indringende en humoristische wijze laten zien hoe het kan schuren en wringen tussen mensen die weliswaar een bloedband hebben, maar die elkaar eigenlijk niet kennen.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Fs4G2ipFq6Q[/youtube]

 

ARNON GRUNBERG – DE MAN ZONDER ZIEKTE

Arnon Grunberg schreef een roman over Samarendra Ambani, een jonge architect en Zwitsers staatsburger, die de opdracht krijgt om een operagebouw in Irak te ontwerpen. Wat een grandioze carrièremogelijkheid lijkt, mondt uit in een ware nachtmerrie. Tzum-recensente Meriel Benjamins oordeelde:

Misschien moet Grunberg weer eens echt gaan leven in plaats van rond te hangen in haast buitenaardse oorden als Dubai en Baghdad om vervolgens weer eens een echte, doorleefde roman te schrijven.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=FOW4nic0-xg[/youtube]

 

OEK DE JONG – PIER EN OCEAAN

Afgelopen vrijdag won Oek de Jong met Pier en oceaan de Gouden Boekenuil. Gaat hij geschiedenis schrijven en binnen drie dagen twee belangrijke literatuurprijzen binnenslepen? In de roman beschrijf De Jong de lotgevallen van een familie, gedurende meerdere generaties. Abel Roorda, de hoofdpersoon uit De Jongs roman, doet in veel opzichten denken aan Anton Wachter: een eenzelvige, teruggetrokken jongen. Tzum-recensent Bart Temme oordeelde:

Tien jaar hebben we moeten wachten op een nieuwe roman van Oek de Jong.Pier en oceaan was het wachten waard; het is een rijke roman. Oek de Jong heeft het genre ‘familieroman’ nieuw leven in geblazen.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=ixVxst_1was[/youtube]

 

ELVIS PEETERS – DINSDAG

In de roman Dinsdag van Elvis Peeters is een oude man aan het oord. Alles is vervallen, zijn huis, zijn omgeving en zijn lichaam. Geestelijk is echter alles in orde en je volgt hem een dag, van opstaan tot slapen gaan – met de suggestie van de eeuwige slaap – waarbij flarden herinneringen door zijn hoofd spoken. Tzum-recensent Coen Peppelenbos oordeelde:

En zo heeft Peeters binnen enkele tientallen bladzijden de roman zo plat als een dubbeltje gemaakt. Net als in de vorige geweldsorgie Wij van Peeters doen de personages maar gewetenloos iets en net als toen kun je je ook nu niet aan de indruk onttrekken dat het allemaal effectbejag is. (…) Wat een evenwichtige roman leek te worden, wordt een stripverhaal in het gruwelgenre.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=qemscjZMPoA[/youtube]

 

CHRISTIAAN WEIJTS – EUFORIE

Er vindt een terroristische aanslag plaats in Den Haag. De gemeente schrijft een prijsvraag uit voor een gebouw op de plek des onheils. Johannes Vermeer doet in Euforie mee aan deze prijsvraag. De verhaallijn wordt aangevuld met een terugblik van de hoofdpersoon Johannes Vermeer op zijn middelbare schooltijd en dan met name op zijn fascinatie voor zijn klasgenote Isa. Tzum-recensente Miriam Piters oordeelde:

De wisselende verteltechnieken, de herkenbare momenten uit het leven van een puber, de vileine terzijdes van de volwassen Vermeer, de vele citaten en de mijmerende toon maken het tot een boek dat je in sneltreinvaart uitleest. De grootste verdienste van deze roman zit hem echter in het contemplatieve aspect: je beschouwt je eigen wereld met andere ogen.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Dtk3ox6cil8[/youtube]

 

TOMMY WIERINGA – DIT ZIJN DE NAMEN

In Dit zijn de namen hebben we te maken met een groep mensen die over een steppe vlucht, op zoek naar de bewoonde wereld en daartegenover de drieënvijftigjarige Pontus Beg, een licht corrupte politiechef in Michailopol. Langzamerhand vloeien de twee verhaallijnen samen. Tzum-recensent Coen Peppelenbos oordeelde:

Na het meer barokke Caesarion is Dit zijn de namen, zoals gezegd, veel soberder en ernstiger van toon en meer dan de vorige boeken heeft deze roman een actuele waarde door wezenlijke vragen te stellen over de aard van een samenleving, in kleiner of groter verband. (…) Dat maakt Dit zijn de namen tot een waardevol en tijdloos boek.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Bc-51FqMzI8[/youtube]