De gemeente Haren heeft een bronzen sculptuur van de dichter Rutger Kopland (1934-2012) aangekocht. De dichter woonde sinds het begin van de jaren zestig in Glimmen, een dorpje onder Haren. Het beeld, vervaardigd door Natasja Bennink, zal worden onthuld op vrijdag 20 september in de Harense bibliotheek. Het beeld ziet er zo uit en heeft in de verte wel wat weg van de dichter.

Het brons zal in de bibliotheek een prominente plaats krijgen. De onthulling zal verricht worden door een kleindochter van de dichter. Haren heeft voor deze gelegenheid de Dichter des Vaderlands, Anne Vegter, uitgenodigd om bij dit moment een speciaal door haar geschreven gedicht voor te dragen.

Voorafgaand aan de onthulling vindt in het Harense raadhuis een Koplandsymposium plaats. Daar zullen prof. dr. Gilles J. Dorleijn, hoogleraar Nederlandse

Letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, en mevrouw Marjoleine de Vos, redacteur kunst NRC Handelsblad en dichter, een inleiding houden. Leerlingen van het Harense Maartenscollege zullen gedichten voordragen.

Morgen is het een jaar geleden dat Rutger Kopland overleed.

0