Sinds wanneer zijn de kisten verdwenen uit het huishouden? Mijn opa en oma hadden nog een dekenkist staan in een zijkamer staan. Kisten zijn magisch.

De kist van Lodewijk van Deijssel

Vooral als het kisten zijn van schrijvers. Deze kist behoorde toe aan Lodewijk van Deijssel. Van een ordinaire, beetje gammele kist wordt het nu een bijzondere kist. Roos Custers sprong dan ook op toen Fokas Holthuis bij een kopje koffie in Pulchri in Den Haag vertelde dat hij die middag een kist van Van Deijssel zou aanbieden voor niets. Als de kist maar opgehaald werd. Het antiquariaat van Holthuis is net verhuisd en je kunt zo’n kist wel weer een nieuwe plek geven in je huis, wachtend op een volgende verhuizing, maar je wilt er ook wel eens van af.

Even later sprong Dolf Verlinden op toen Holthuis zei dat hij ook de tafel Isaac Israëls met originele verfspatten zou wegdoen. Een ordinaire, gammele tafel, maar die verfspatten maken het bijzonder.

Het is onduidelijk wie de kist die kleur groen heeft gegeven. Van Deijssel of de latere bezitter Harry G.M. Prick. Nu staat de kist vierhoog in een pakhuis in Groningen. De nieuwe bezitters hebben de kist niet overgeverfd. Ze hebben er wel zwenkwieltjes onder gemonteerd. Voor hun tv-tafel.