Het Literatuurmuseum zoekt vrijwilligers om schrijversdagboeken te ontcijferen. De dagboeken van Lodewijk van Deyssel en Henri van Booven zijn in het kader van een ambitieus project al getranscribeerd, nu is J. Greshoff aan de beurt. De digitalisering van de documenten die zich in het Literatuurmuseum in Den Haag bevinden, wordt bekostigd via crowdfunding.

J. (Jan) Greshoff (1888-1971) was journalist, criticus en dichter. Grote delen van zijn leven bracht hij door in België en Zuid-Afrika. Als journalist was hij verbonden aan De Telegraaf. Zijn dagboeken bevatten aantekeningen over het literaire leven en zijn vriendschap met schrijvers als A. Roland Holst, J.C. Bloem en Willem Elsschot. Hij was ook bevriend met Menno ter Braak, E. du Perron en Leo Vroman.

Voor dit dagboekproject zijn ruim 21.000 bladzijden handschrift gescand die ontcijferd en overgetikt moeten worden. Volgens het Literatuurmuseum kan ‘dit kan gewoon vanuit huis, op vakantie, of waar dan ook’ worden gedaan. Het doel is goed doorzoekbare documenten te verkrijgen ‘die niet alleen een licht werpen op het leven en werk van een schrijver, maar ook een tijdsbeeld schetsen.’

Vrijwilligers kunnen zich hier melden.

Foto boven: J. Greshoff krabbelt iets in een notitieboekje (1936). Foto Collectie Literatuurmuseum.