Anton Valens wint de Tzum-prijs 2013 voor een zin uit zijn roman Het boek Ont. Hij wint daarmee een beker en 68 euro, evenveel euro’s als woorden in de zin. Voor het eerst in de geschiedenis van de Tzum-prijs wordt een beginzin bekroond:

Het was dinsdagavond kwart voor acht en een van de laatste dagen van oktober in het roemruchte stervensjaar van de gulden, dat schitterende, harde betaalmiddel met zijn waaier van kleurige biljetten als de staart van een paradijsvogel, dat met goedvinden van de kroon door de directeur van De Nederlandsche Bank verkwanseld werd voor een grauwe eenheidsmunt waar er al zoveel van zijn en die de ‘euro’ wordt genoemd.

De winnende zin sprak de jury aan omdat hij in mineur begint en eindigt, maar in het midden een lofzang bevat. Het beeld ‘met zijn waaier van kleurige biljetten als de staart van een paradijsvogel’ contrasteert mooi met het herfstachtige begin en de ‘grauwe eenheidsmunt’ aan het einde van de regel. De zin riep bij de meeste juryleden ook een nostalgisch verlangen op naar de esthetische vormgeving van onze eigen bankbiljetten.

De keuze voor de winnaar was vrij gemakkelijk. Uiteindelijk ging het tussen twee zinnen van Anton Valens. Wie Het boek Ont leest, moet het boek wel prijzen. Direct bij het lezen van de eerste zin weet men dat er een echte stilist aan het werk is. De Nederlandse literatuur kan paradijsvogels als Valens goed gebruiken.

Het heeft de jury bevreemd dat Het boek Ont geen enkele prijs heeft gewonnen, al kreeg het diverse nominaties. Met het winnen van de Tzum-prijs is aan die onrechtvaardigheid een einde gekomen.

In een eerste reactie heeft Anton Valens laten weten dat hij de prijs aanvaardt en dat hij het een eer vindt deze gewonnen te hebben.

Alle genomineerde zinnen staan hier.

Algemene info:

De Tzum-prijs wordt gegeven aan een boek dat verschenen is in het jaar daarvoor (in dit geval 2012). Lezers van het weblog Tzum en de juryleden kunnen zinnen nomineren.

Eerdere winnaars zijn: L.H. Wiener (2012), Peter Buwalda (2011), Tom Lanoye (2010), Erwin Mortier (2009), A.F.Th. van der Heijden (2008), Jeroen Brouwers (2007), Tommy Wieringa (2006), Ilja Leonard Pfeijffer (2005), Stijn Aerden (2004), Doeschka Meijsing (2003), Paul Mennes (2002).

De jury bestond uit Roos Custers, Rieuwert Krol, Marleen Nagtegaal, Coen Peppelenbos, Bart Temme en Bastiaan Tuenter.