Rotmoevie van Marian De Smet (Moon) en Ik zal er zijn van Holly Goldberg Sloan (Querido, vertaald door Pauline Michgelsen) hebben vandaag de Gouden Lijst 2013 gewonnen. De Gouden Lijst wordt toegekend aan het beste jeugdboek in de leeftijd 12 tot 15 jaar. Er is een categorie oorspronkelijk Nederlands werk en een categorie vertalingen.

Over Rotmoevie zei de jury:

Rotmoevie is een volwassen boek over grote thema’s als de dood en homoseksualiteit, zonder dat het moeilijk of zwaar wordt. […] Rotmoevie is een prachtig boek: goed opgebouwd, vol mooie zinnen en metaforen. Vele flashbacks verdiepen het verhaal. Rotmoevie is een ontroerende roadtrip, met een hoofdpersoon die in je hoofd blijft opduiken.

Over Ik zal er zijn:

In Ik zal er zijn, uitstekend geschreven door Holly Goldberg Sloan en vertaald door Pauline Michgelsen, schiet een overdonderende hoeveelheid aan gebeurtenissen voorbij. Dit verhalende en beeldend geschreven boek, waarin de humor niet ontbreekt, boeit vanaf het eerste moment. Het is een heerlijk feelgoodboek, dat leest als een film en dat je keer op keer kunt lezen zonder dat het inboet aan kracht.Bovendien gaat dit avontuurlijke, spannende, onthutsende en meeslepende boek over een onderwerp dat juist twaalf-tot vijftienjarigen bezighoudt: onvoorwaardelijke liefde in verschillende verschijningsvormen.