Henk van Straten beleefde vandaag een enerverende ochtend. De auteur meldde een rechtszaak aan te willen spannen tegen Reinout Oerlemans en de productiemaatschappij Eyeworks. In zijn boek Superlul beschrijft Van Straten de avonturen van het personage Superlul, een jongeman met een enorm geslacht. Superlul komt door een wat banale gebeurtenis terecht in een mediastorm en wordt gebombardeerd tot kersverse BN’er. Onderdeel van zijn statusverhogende activiteiten is de deelname aan het programma ‘Celebrity Jungle Bungle’: een hysterische ‘realityshow’ over nationale beroemdheden in de rimboe die achteraf in scène blijkt te zijn gezet.

Het format dat Van Straten beschrijft zag hij terug in de nieuwe tv-serie ‘Jungle Vips’ op SBS6, een productie van Eyeworks. De schrijver zei een advocaat in de arm te zullen nemen en dreigde Oerlemans aan te klagen voor plagiaat. Hierdoor werd hij zelf bijkans onderdeel van de mediagekte, zo meldt Van Straten op zijn blog:

Ik ben vanochtend gebeld door DWDD, P&W, NCRV en BNN. Uiteraard geilden ze allemaal op het idee van een confrontatie tussen mij en Oerlemans.

De makers van bovengenoemde programma’s kwamen van een koude kermis thuis: de schrijver was helemaal niet serieus van plan een rechtszaak aan te spannen, al vind hij het wel zeer aannemelijk dat Oerlemans zijn roman heeft gelezen en met het concept aan de haal is gegaan. Hoe dan ook, de consternatie was van korte duur:

En nu, na deze tegenvaller, druipen ze allemaal af. Dat is tv. Daarover gáát Superlul. Het past er allemaal naadloos in.

Het was leuk zolang het duurde, twittert Van Straten. En het is een interessante belevenis om je fictionele werk deels verwezenlijkt te zien worden in het echt: hoe een kleine kwestie kan leiden tot een bijna surrealistische affaire en hoe een ogenschijnlijk vergezocht idee werkelijkheid wordt:

Ik ben niet boos of zo hoor. Sommige mensen denken dat. Integendeel. Ik vind het wel juist wel mooi dat mijn ‘kunstwerk’ nog steeds, als het ware, aan het uitdijen is, en dat het de realiteit opslokt. Hoe dan ook is dit weer een behoorlijk vreemde passage in het verhaal van Henk van Straten Superlul.

[youtube]http://youtu.be/fLzT3Wx637Y[/youtube]