De Engelse auteur Julian Barnes, 2011’s winnaar van de Man Booker Prize met The sense of an ending, uit forse kritiek op de beslissing om het winnen van de Man Booker Prize vanaf volgend jaar ook voor Amerikanen mogelijk te maken.

Barnes, al drievoudig genomineerde voordat hij eindelijk won, zegt ‘verrast’ te zijn en meent, met recht, dat Britse schrijvers, waaronder jonge talenten, nu minder kans hebben om te winnen. Hij speculeert er in BBC Radio 3 verder op los:

Ik had over zo’n beslissing nog nooit een positieve noot in de uitgeverswereld opgevangen. Waar de beslissing vandaan komt weet ik niet goed; wellicht van de top. Misschien is het gewoon een vorm van kapitalistische uitbreiding; als de ene markt verzadigd is, ga je achter de andere aan. Volgens mij is het in het algemeen een slecht idee. Ik denk dat de prijs gebaat is bij enige restricties.

De Amerikaanse Pulitzer Prize speelt wellicht mee in Barnes zijn uitspraken, want die is louter voorbehouden aan Amerikanen. De winnares van 2013, die de prijs gisteren kreeg uitgereikt, was een van de vijf (van de zes) genomineerden die níet uit Groot-Brittannië komt.