Over een paar dagen is de maand oktober voorbij. Even terugblikken: op de eerste dag van de maand won Simon van der Geest de Gouden Griffel voor Spinder, Op de hoogte van Christophe van Gerrewey won de Debuutprijs, de Hugues C. Pernath-prijs ging dit jaar naar Ingmar Heytze, Alice Munro ontvangt een dikke week later de Nobelprijs voor de Literatuur, Gijp wint de NS Publieksprijs, op dezelfde avond wordt bekend dat Eleanor Catton ervandoor gaat met de Man Booker Prize, de Libris Geschiedenis Prijs gaat naar Martin Bossenbroek, Kira Wuck de Eline van Haaren-prijs, Arjen Lubach sleepte de Crimezone Debuutprijs in de wacht, eerder die dag won Simon van der Geest opnieuw een prijs voor Spinder: de Jan Wolkers Prijs, Joke van Leeuwen wint met Feest van het begin de AKO Literatuurprijs en gisteren werd bekend dat Tom Lanoye de Constantijn Huygensprijs ontvangt, dat Micha Hamel de winnaar is van de Jan Campertprijs, Oek de Jong van de F. Bordewijkprijs en Jan Paul Schutten de Nienke van Hichtumprijs heeft gewonnen.

Volgt u het als lezer nog? Sommige boekhandelaren denken van niet. ‘Zo wordt iets bijzonders wel erg gewoon,’ schrijft Natascha Tijans van Boekhandel Broekhuis op Facebook, Aleid Pluvier van de Algemene Boekhandel in Amersfoort zegt naar aanleiding van alle literaire prijzen van afgelopen maand: ‘Ik word gek!’ en Hennie Dreuning van Boekhandel De Kler uit Leiden vindt: ‘Prijst de prijzen wel af. Maar fijn van alle aandacht.’ Ook bibliotheken laten van zich horen.