Sinds vandaag draait de film Het diner, naar de gelijknamige bestseller van Herman Koch, in de bioscoop. De eerste recensies stromen binnen; in de grote landelijke dagbladen is de film lauw ontvangen. Van alle recensenten kreeg de boekverfilming drie sterren.

Mark Moorman schreef in Het Parool:

Voor een thriller is dat allemaal veel te omslachtig. Het houdt de kijker op een afstand, waardoor je veel te veel vragen gaat stellen over de interne logica.

In NRC Handelsblad oordeelde Coen van Zwol:

(…) door al dat drentelen door ruimte en tijd bouwt zich aan tafel geen spanning op, zijn de culinaire grappen eerder hinderlijke onderbreking dan running gag, en klinken de hoogtepunten wat hol, hoe luid Puccini er ook overheen davert.

Jann Ruyters schrijft in Trouw dat ‘een strakker script een kernachtiger, meer verontrustende film’ opgeleverd had. In de Volkskrant vindt Floortje Smit dat ‘echt dilemma’s teveel aan de oppervlakte blijven’.

(Met dank aan NRC.nl)