De titel van zijn column is veelzeggend: ‘De auteur leeft, op tv – maar het boek is dood’. Journalist Frank Heinen hekelt de optredens van schrijvers in talkshows als De Wereld Draait Door en Pauw en Witteman.

De afgelopen weken zag hij verschillende auteurs aanschuiven in talkshows: Mano Bouzamour en Özcan Akyol, Kluun, Frank Westerman, maar ook Halina Reijn en Carice van Houten, Isa Hoes en Nadja Hüpscher.

Heinen schrijft:

De inhoud van het boek blijft bij voorkeur in z’n geheel onbesproken. Onderlegde presentatoren als Pauw en Van Nieuwkerk (Nederlands gestudeerd, nota bene) vragen niet eens meer naar het ‘autobiografische gehalte’ van een boek: ze gaan er bij voorbaat al vanuit dat alles wat tussen voor- en achterflap beschreven wordt de schrijver van dat boek ooit ook werkelijk overkomen is.

Hij vervolgt:

(…) aan de talkshowtafels leeft de auteur als nooit tevoren. Helaas is het boek daarvan het dodelijke slachtoffer.