Pieter Waterdrinker, schrijver van de roman Lenins balsem, wil ook met premier Rutte mee naar de Olympische Spelen in Sotsji. Dat schrijft Waterdrinker deze week in Vrij Nederland. Hij reageert hiermee op de open brief die Arthur Japin afgelopen weekend schreef.

Waterdrinker wil niet alleen de homorechten bepleiten, maar vindt dat er ook aandacht moet zijn voor de miljoenen andere Russen die onderdrukt worden.

Arthur Japin smeekte in een open brief aan premier Rutte in de Volkskrant om mee te mogen naar Sotsji. (…) Sympathiek. Ik ben altijd een warm voorstander van de dialoog geweest. Maar dat in de delegatie dan ook op zijn minst één Nederlandse kansarme Marokkaan zal moeten worden opgenomen (hun lotgenoten in Rusland worden dikwijls als menselijk vee mishandeld en gedeporteerd) en zeker ook één kind met het syndroom van Down (nog steeds worden duizenden Russische kinderen met deze geboorteafwijking als beesten weggeborgen) vergat Japin helaas te melden.

De schending van de mensenrechten betreft in Rusland namelijk niet alleen homo’s, maar talloos veel miljoenen anderen. Ik werp me bij dezen, beste Mark Rutte, op als tweede romancier ter verluchtiging van uw zware delegatie, om niet alleen de homorechten maar ook die van andere Russen in Sotsji te bepleiten. Ik kan putten uit ruim een kwart eeuw bittere ervaring en betrokkenheid.