Vandaag is bekendgemaakt dat in ieder geval zes en mogelijk tien van de voormalige Polare-vestigingen behouden zullen blijven als boekhandel. Met de curator van het failliete boekenconcern is overeengekomen dat in ieder geval de winkels in de plaatsen Almere, Den Bosch, Groningen (en Groningen UMCG), Leeuwarden en Maastricht zullen worden overgenomen door ondernemers die betrokken zijn bij het Kwaliteitsboekhandelaren Collectief.

Het Kwaliteitsboekhandelaren Collectief is een initiatief van Ad Peek (boekhandel Van der Velde), Fabian Paagman (boekhandel Paagman) en Libris-directeur Caroline Damwijk. Het collectief bestaat uit verschillende Nederlandse boekondernemers en is in het leven geroepen om waar mogelijk de ter ziele gegane Polare-vestigingen door te laten gaan als lokale boekhandels. Paagman zegt hierover in een persbericht:

In een vroeg stadium was het al duidelijk dat het niet zo kon zijn dat met het faillissement van Polare een groot aantal toonaangevende boekhandels in Nederlandse steden zou verdwijnen. De enorme publieke belangstelling naar aanleiding van het faillissement hebben ons gesterkt in dit geloof en onze ambitie om voor zoveel mogelijk vestigingen van Polare een overname en doorstart te realiseren.

In Den Bosch en Maastricht zullen de namen Adr. Heinen en Dominicanen terugkeren, in Almere zal er Stumpel op de gevel verschijnen. De vestigingen in Groningen en Leeuwarden fuseren in een Van der Velde in Groningen. Zoals een eerder nieuwsbericht al meldde zal boekhandel Daan Nijman de winkel in het Groningse UMCG overnemen.

Voor de winkels in Den Haag, Leiden, Utrecht en Nijmegen blijft het er nog om spannen, al zijn er (ver)gevorderde onderhandelingen gaande. In de meeste gevallen gaat het om nog niet vastgestelde afspraken met verhuurders, volgens de berichtgeving van het Kwaliteitsboekhandelaren Collectief.