Vandaag stond een er een stuk in de Volkskrant, op de pagina van De Speld (zie website), over het boekenprogramma van Wim Brands: ‘Man presenteert 10 jaar onopgemerkt een boekenprogramma’. Dat riekt wel heel erg naar plagiaat, vond Jan Zandbergen die afgelopen vrijdag in zijn jaarlijkse Literaire Pikorde een soortgelijke grap maakte: ‘Boeken met Wim Brands is hard op weg het langst lopende boekenmagazine op tv te worden, langer dan Van Dis, langer dan Zeeman. En waarom? Omdat niemand weet dat het bestaat. Zelfs de schrijvers die bij Brands in de studio komen praten, hebben moeite te geloven dat hun boek echt op tv komt.’

Zandbergen schreef een briefje naar de Volkskrant:

zandbergen 01

En kreeg bericht terug van de ombudsvrouw:

zandbergen 03

Op Twitter gaf Jan Zandbergen nog extra argumenten: