Uitgeverij Atlas Contact is wel benieuwd naar een biografie over Nanne Tepper en heeft zelfs een brievenboek van de schrijver in de maak. Vorige week liet Igor Wijnker op zijn blog weten dat hij tevergeefs gezocht had naar een uitgeverij voor een biografie over Nanne Tepper. Tzum vroeg aan drie, voor de hand liggende, uitgeverijen of zij inderdaad niet geïnteresseerd waren. Uitgeverij De Bezige Bij, waar Nanne Tepper zijn laatste boeken uitbracht, antwoordt bij monde van Thomas van den Bergh, Teppers voormalige redacteur:

Als de vraag zo in zijn algemeenheid is geformuleerd – zien jullie geen heil in ‘een Tepper-biografie’? – dan is het antwoord: dat hangt er vanaf hoe en door wie. Het plan van Igor Wijnker vonden wij in ieder geval niet toereikend.

Daarmee laat Van den Bergh de mogelijkheid open dat er ruimte is voor een biografie, geschreven door een ander.

Lidewijde Paris van Nieuw Amsterdam, waar Wijnker zijn twee eerdere boeken publiceerde, antwoordt op de vraag:

Het plan is hier inderdaad geweest want de auteur is een auteur van een van onze redacteuren, alleen als idee in een bespreking, niet als manuscript. Reden van afwijzing, of eigenlijk van niet oppakken: het paste niet bij ons, want we doen zeer weinig biografieën en als we het doen van historische figuren (zoals nu Ghandi) en mede omdat wij ook niet zijn laatste uitgever waren, dan zou het een eenling in het fonds zijn en we proberen nu juist verbanden in de fondsen aan te brengen.

Nanne Tepper debuteerde ooit bij Contact met De eeuwige jachtvelden. Mizzi van der Pluijm, toen betrokken bij de uitgave, nu uitgever bij Atlas Contact laat een ander geluid horen:

Wij hebben hem niet afgewezen. Ik ben wel degelijk geïnteresseerd in een biografie over Nanne Tepper. Wij zijn op dit moment ook bezig met de voorbereidingen voor een brievenboek. Nanne was een geweldige brievenschrijver, en er zijn er duizenden. Daar gaan we iets moois van maken.

Naar aanleiding van het blog van Wijnker liet Anton Scheepstra van Passage vorige week ook al weten belangstelling te hebben. Zo somber als Wijnker de situatie schetste is de werkelijkheid dus niet.