Even een aanvulling op het bericht over Heleen van Royen zojuist. Het Letterkundig Museum spreekt van meer dan 1000 bezoekers sinds de opening. Maaike Kramer werd op 28 mei geïnterviewd voor Omroep West. De tentoonstelling werd geopend op 16 mei. Laten we die openingsdag er niet bij nemen, want dan is het altijd erg druk en laten we aannemen dat er geteld is tot en met dinsdag: dat zijn in totaal 10 dagen (maandag is het museum gesloten). Ruim duizend bezoekers, laten we er 1200 van maken, gedeeld door 10, maakt 120 bezoekers per dag.

Als we dat nu afzetten tegen het recordjaar 2012 toen 61.800 mensen het museum bezochten: 61.800 gedeeld door 312 dagen is 198 bezoekers per dag. Ondanks alle aandacht op tv, radio en internet komen er per dag zo’n 70 mensen minder dan twee jaar geleden.

Ook de verkoop van de selfies via Catawiki gaat niet zo hard meer. De eerste foto ging binnen de kortste keren voor meer dan 1500 euro weg. De foto die vandaag ter veiling voorligt blijft vooralsnog steken op 180 euro.

Belangrijker dan dat is de boekverkoop. Selfmade van Heleen van Royen heeft noch in de eerste week, noch in de tweede week ondanks de enorme aandacht de bestsellerlijsten gehaald. Dat past in een patroon: de vorige boeken van Van Royen trokken wel veel aandacht en verkochten goed. Ze haalden wel de top 10 maar steeds sneller verdwenen ze uit de bestsellerlijsten: Selfmade lijkt nu het minst verkochte boek van Van Royen te worden.