‘[V]olgende week zal ze wel een paar plekken hoger staan in de ranglijst,’ waren de profetische woorden die we zeven dagen geleden over Heleen van Royen schreven. En inderdaad, Juice is gestegen in de CPNB Bestsellerlijst, van plek 35 naar plek 4 maar liefst.

Daarmee is niet het enige werk genoemd dat een reuzesprong maakt in de lijst. Ook het non-fictieve De vluchteling, de grenswacht en de rijke jood van Arnon Grunberg vinden we in de 10e week plots op plek 7 terug. Het werk is maar liefst zevenentwintig plekken gestegen en bereikt veruit zijn hoogste positie tot nu toe.

Adriaan van Dis blijft met zijn Naar zachtheid en een warm omhelzen heel knap op plek 2 staan. Een ander boek dat een paar weken geleden zo’n Grunbergiaanse opleving kende, Luister van Sacha Bronwasser, wordt inmiddels weer wat minder verkocht. Het staat op plek 25 (-9). Alkibiades vinden we twee plekjes lager terug (-6). Dat beloof ik van Roxane van Iperen staat op plek 45 (-6).

En dan volgt hier normaal gesproken de vermelding van de plaats waarop we Het lied van ooievaar en dromedaris van Anjet Daanje terugvinden. Maar, na 38 indrukwekkende weken, is dit boek uit de lijst verdwenen. Wie weet komt het binnenkort alsnog gewoon weer terug.

Bekijk hier de gehele lijst.