Tzum-reeks Peppelenbos Sijens 4dec.inddDe vijftig delen van de Volledige werken van Louis Couperus lazen Coen Peppelenbos en Doeke Sijens vorig jaar en over elk boek schreven ze een stuk op deze website. De stukken zijn nu als afzonderlijk boek verschenen onder de titel Lauwertakken en distels. Het is al het vierde deel in de Tzum-reeks (na de kronieken van Aristide von Bienefeldt en de columns van Erik Nieuwenhuis en Karel ten Haaf).

En dan nu Couperus in 50 kritieken:

Louis Couperus wordt over het algemeen als een groot schrijver gezien, maar wie leest zijn werk nog integraal? De stille kracht kent iedereen, maar is Herakles een vergeten meesterwerk? Coen Peppelenbos en Doeke Sijens namen de uitdaging aan en lazen alle delen van de Volledige werken.

De auteurs waren soms lyrisch, soms verrast, maar raakten ook verveeld en werden een enkele keer boos op Couperus. In Lauwertakken en distels kan de lezer de amusante en leerzame zoektocht door het oeuvre van onze enige schrijver met internationale allure volgen.

Er is een een ePub-versie van het boek (met als extra: de omslagen van alle boeken in kleur).