Afgelopen jaar daalde de boekenverkoop in Nederland met 6,4 procent. Schrijvers verzinnen listen om meer geld over te houden aan hun werk. Ze beginnen hun eigen webshop of experimenteren met gratis e-books. Anderen gaan de reclame in.

Commercials waren lang voorbehouden aan soapies en realitysterren, maar steeds meer schrijvers weten eveneens de weg naar de reclamewereld te vinden. Na de schnabbels van Deelder en Komrij bleef het lang stil, maar dit jaar lijkt de schrijver weer helemaal terug te zijn in de wereld van de commercials.

Begin juni berichtten we al over de Heineken-scnhabbel van debutant Marco van Houwelingen.

Ook schrijvers die beter verkopen, wagen zich aan de tv-reclame. Zo spreekt Arjen Lubach, winnaar van de Dioraphte Jongeren literatuurprijs voor Magnus (achtste druk) en de Crimezone Debuutprijs 2013 voor IV (vijfde druk), sinds dit jaar de commercials in voor elektronicagigant Media Markt.

http://youtu.be/5rQ6tVVUxi4

Zelfs gerenommeerde auteurs lijken hun hand niet meer om te draaien voor een reclamespot. Auteurs die literaire prijzen gewonnen hebben, die Boekenweekgeschenken mochten schrijven, die bij elk nieuwe roman sowieso tienduizend exemplaren verkopen.

Twee weken geleden lanceerde Eye Wish Opticiens haar nieuwe commercial voor de televisie. Horen we daar niet de stem van Tommy Wieringa?

http://youtu.be/JNlnkwvvZpc