Afgelopen zaterdag publiceerde The Guardian een nooit eerder getoond hoofdstuk uit het alom bekende boek Charlie and the Chocolate Factory van Roald Dahl. Het hoofdstuk, getiteld ‘The Vanilla Fudge Room’ verhaalt over twee kinderen die de reis door de chocoladefabriek hoogstwaarschijnlijk niet overleven. Ze weigeren naar Willy Wonka te luisteren en klimmen in een wagentje dat ze rechtstreeks naar ‘The Pounding and Cutting Room’ afvoert, waar de hete fudge achtereenvolgens gekneed en in stukjes wordt gesneden.

“How dare you!” screamed Mrs Rice. “I refuse to allow our Wilbur to be cut up into neat little squares.”

“That goes for Tommy, too!” cried Mrs Troutbeck. “No boy of mine is going to be put into a shop window as vanilla fudge! We’ve spent too much on his education already!”

“Quite right,” said Mr Troutbeck. “We didn’t bring Tommy in here just to feed your rotten fudge machine! We brought him here for your fudge machine to feed him! You’ve got it the wrong way round a bit, haven’t you, Mr Wonka?”

“I’ll say he has!” said Mrs Troutbeck.charlie5

“Now, now,” murmured Mr Willy Wonka soothingly. “Now, now, now. Calm down, everybody, please. If the four parents concerned will kindly go along with this assistant of mine here, they will be taken directly to (the) room where their boys are waiting. You see, we have a large wire strainer in there which is used specially for catching children before they fall into the machine. It always catches them. At least it always has up to now.”

De werknemers van Willy Wonka hebben wat minder vertrouwen in een goede uitkomst. Zij zingen vanuit de suikergoedbergen:

“Eight little children, such charming little chicks. But two of them said ‘Nuts to you’, and then there were six.”

Dahl vond het hoofdstuk te wild voor de tere Britse kinderzieltjes, en schrapte het uit zijn boek. Nu, vijftig jaar later, wordt het toch openbaar gemaakt. Speciaal voor The Guardian maakte Quentin Blake, Dahl’s vaste illustrator, tekeningen bij het niet eerder gepubliceerde hoofdstuk.

Het hele hoofdstuk vindt u hier

Roald Dahl – Charlie and the Chocolate Factory, Penguin UK, 2014.