De Consumentenbond meldde vanmiddag dat de Nederlandse Bibliotheek lezers adviseert om niet langer de nieuwste versie van Adobe Digital Editions (ADE) te gebruiken om e-books op hun e-readers te plaatsen. Vorige week kwam aan het licht dat Adobe de privacyrechten schendt.

Blogger Nate Hoffelder van weblog The Digital Reader ontdekte dat de beheersoftware voor e-books verschillende persoonlijke gegevens verzamelt en naar Adobe doorstuurt. Er wordt onder andere gekeken naar welke e-books worden geopend, welke pagina’s worden gelezen en in welke volgorde. Ook verstuurt ADE de gegevens onbeschermd naar de servers, waardoor de informatie ook voor anderen toegankelijk is.

De Bibliotheek adviseert nu aan leden om voor het overzetten van geleende e-books eerdere versies van ADE te gebruiken, die dit privacyprobleem niet hebben. Intussen is De Bibliotheek op zoek naar een alternatief voor Adobe-software.