Ter ere van het festival Literaire Meesters, dat dit jaar in het teken staat van Ernest Hemingway, geeft Het Literatuurhuis een bundel uit met niet eerder vertaald werk van de schrijver. Het gaat om zestien verhalen en columns die Hemingway schreef tussen 1920 en 1922, die hij als journalist doorbracht in Europa.

Hemingway vertrok op zijn 19e naar Europa, om er een groot deel van zijn leven te verblijven. Vanaf deze kant van de oceaan informeerde hij zijn Amerikaanse landgenoten over onder meer de Tweede Wereldoorlog, de Spaanse Burgeroorlog, stierenvechters en het leven in Parijs. Een klein deel van zijn nog onvertaalde observaties is nu in het Nederlands te lezen.

Gisteren werd het festival Literaire Meesters geopend met een avond in Tivoli Vredenburg, met als stergast Michael Palin. Het festival duurt nog tot 4 december. Zie hier het gehele programma, met onder andere Jan van Mersbergen, Connie Palmen, Alex Boogers en zelfbenoemde Hemingwaylook-alikes.