Stel dat je met een stel hotemetoten bij elkaar bent en je wilt je gezelschap enig cultureel cachet geven: dan nodig je wat schrijvers uit die je voor je karretje spant. Om je jaarlijkse dinertje op te luisteren met wat speeches geef je een prijs die bestaat uit een lelijk beeldje aan een willekeurige schrijver, die voor niet al te veel herrie zorgt, op grond van argumenten die op heel veel schrijvers van toepassing zijn. Vanmiddag werd bekend dat Geert Mak de Gouden Ganzeveer heeft gewonnen.

De jury zei:

Mak verenigt in zijn werk uiteenlopende terreinen als de autobiografische essayistiek, de politiek, de journalistiek, de geschiedwetenschap en de godgeleerdheid. Zijn polemische lef, zijn avontuurlijke nieuwsgierigheid en zijn indringende maatschappelijke betrokkenheid vormen daarbij krachtige drijfveren, die hij op een aanstekelijke wijze weet over te brengen. Daarmee heeft hij alleen al in Nederland een publiek van vele honderdduizenden aan zich weten te binden.

Elk jaar verschijnt er ook een boekje met de speeches bij het dinertje. Die kun je hier downloaden.

Van harte gefeliciteerd, Geert Mak.

0

Reacties