De eerste drie titels van Lebowski Book of the Month maakte uitgever Oscar van Gelderen vanmorgen bekend in de Volkskrant: in januari wordt De wandeling van Robert Walser uitgegeven, in februari volgt De buurt van Ab Visser, en in maart verschijnt De wilde detectives van Roberto Bolaño. Met Lebowski Book of The Month brengt de uitgeverij vergeten schrijvers als moderne klassieken onder de aandacht.

Oscar van Gelderen tegen Tzum:

Het idee – 60 boekhandels in Nederland krijgen de titels drie maanden exclusief, gebonden (met knipoog naar Black Sparrow Press qua ontwerp), en na drie maanden stellen we het als paperback beschikbaar voor de rest van de markt – wordt door alle boekhandels enthousiast ontvangen: men kan zich onderscheiden, en de boekhandels die herontdekkingen vanaf het begin supporten (en hebben gesupport) worden op deze manier beloond.

Onze medewerker Johannes van der Sluis zal vooral blij zijn met de heruitgave van De buurt van Ab Visser. Als pleitbezorger van het werk van Visser organiseerde hij onlangs nog een Pulp-avond in de hoofdstad. De buurt is een autobiografische roman over de omgeving waar Ab Visser opgroeide, in de volksmond ‘het eiland’ in Groningen. Hoewel dat complete eiland ten prooi is gevallen aan de modernisering, werd in oktober 2013 toch een plaquette opgehangen op de plek waar Visser ongeveer heeft gewoond (Sluisstraat 4). Een half jaar eerder publiceerde Michiel van Diggelen bij uitgeverij Passage een biografie over Ab Visser, een biografie waar weduwe Margreet Hirs niet blij mee was (zie hier, hier en hier).