Jan Paul Schutten is benoemd tot de nieuwe Kinderboekenambassadeur. Dat is zojuist bekend gemaakt. Hij volgt hiermee Jacques Vriens op die in 2013 de eerste Kinderboekenambassadeur van Nederland werd. Schutten vervult de taak tot 2017.

De Kinderboekenambassadeur geeft de promotie van kinder- en jeugdboeken een herkenbaar gezicht en draagt de boodschap uit dat (voor)lezen een verschil kan maken in het leven van jonge mensen. Stichting Lezen en het Nederlands Letterenfonds namen, in samenwerking met de CPNB, dit initiatief.

Schutten ontving in 2008 de Gouden Griffel voor Kinderen van Amsterdam en in 2014 voor Het raadsel van alles wat leeft, waar hij ook nog eens de Nienke van Hichtum-prijs voor kreeg. Dit boek werd daarnaast bekroond met het Gouden Penseel voor de illustraties van Floor Rieder. In 2009 schreef hij het kinderboekenweekgeschenk De wraak van het spruitje.