Resumé: woensdag werd bekend dat uitgeverij Lebowski vijftien procent eist van alle inkomsten die een schrijver verdient buiten het verkopen van zijn boek om, denk aan lezingen, voordrachten, het schrijven van columns. Reden voor Elfie Tromp om de uitgeverij vaarwel te zeggen.

De afgelopen dagen kwam er stevige kritiek van verschillende schrijvers. Niña Weijers vond het contract belachelijk, Ted van Lieshout noemde op zijn weblog ‘zo’n contract onacceptabel’.

En vandaag spreekt ook dichteres Johanna Geels zich uit in haar column op de site van HP/De Tijd.

Laat uitgevers bezuinigen op hun panden, personeelsbestanden, uitgaven, maar niet op hun schrijvers. Schrijvers zijn tenslotte de meest ijdele modderfokkers ter wereld. Die moet je koesteren, pamperen, de lucht in prijzen en ze het gevoel geven dat ze de beste godenschrijvers van dit heelal zijn. Daar gaan ze namelijk (nog) beter van schrijven. En dat is goed voor iedereen.

Maar daarvan is uitgeverij Lebowski zich nog niet van bewust vindt ze:

Bij Lebowski moet dit principe nog even doordringen, geloof ik. Die zijn te druk met rock-’n-roll willen zijn. De hippe jonge schrijver als godenbandje en de uitgever als toffe managergast. Ben ik heel ouderwets als ik mijn bedenkingen bij dit concept heb? Ik bedoel, de muziekindustrie staat niet erg bekend om zijn integere aanpak jegens artiesten.

Foto ©: Hadewych Veys.