Over precies vierentwintig uur wordt bekend gemaakt wie de winnaar is van de Gouden Boekenuil 2015. Welke schrijver neemt morgenavond in Brussel 25.000 euro in ontvangst? Tzum.info zet de kanshebbers voor u op een rij.

JEROEN BROUWERS – HET HOUT

Wat is er mooier dan op je verjaardag één van de belangrijkste Vlaamse literatuurprijzen in ontvangst te nemen? Morgen wordt Jeroen Brouwers 75 jaar, de dag kan voor hem dus nóg feestelijker worden. Tzum.info schreef over de roman:

Brouwers roman Het hout is een snedige afrekening met de uitwassen binnen de jongenspensionaten, die zoals bekend, veel te lang met de mantel der kerkelijke liefde werden bedekt.

JOOST DE VRIES – VECHTMEMOIRES

Joost de Vries kan morgen geschiedenis gaan schrijven. Vorig jaar won hij de Gouden Boekenuil voor zijn roman De republiek. Dit jaar kan zijn essaybundel Vechtmemoires de prijs winnen. Niet eerder ontving een schrijver twee jaar op rij de prijs. Tzum.info schreef over de bundel:

De essays missen kortom een stevige basis, omdat ze blijven steken in stellingnames of persoonlijke gebeurtenissen. Waarschijnlijk maalt De Vries niet om het degelijk stutten van zijn bouwsels, want het heeft er alle schijn van dat de lezer bovenal onder de indruk moet zijn van de eruditie en de spitsvondigheid van deze, ietwat puberale, schrijver.

MARK SCHAEVERS – ORGELMAN

In Orgelman beschrijft Mark Schaevers leven en werk van de schilder Felix Nussbaum. Van het werk van deze Interbellum-kunstenaar bleef niet veel over na de barbaarse nazidictatuur. Tzum.info heeft de biografie (nog) niet besproken.

ROB VAN ESSEN – HIER WONEN OOK MENSEN

Bij de organisatie van de Gouden Boekenuil worden verhalen nog wel serieus genomen, verhalenbundels maken gewoon kans op de prijs. Daar kan Nederland nog iets van leren. Rob van Essen won voor deze verhalenbundel de eerste J.M.A. Biesheuvelprijs. Hij kan morgenavond ook gaan doorbreken in Vlaanderen. Tzum.info schreef over de bundel:

De kracht van Van Essen is dat hij doodgewone mensen in vreemde situaties plaatst (al ontmoet Richard Dawkins in het eerste verhaal God), waardoor je ondanks de absurditeit toch mededogen blijft houden.

NIÑA WEIJERS – DE CONSEQUENTIES

De afgelopen jaren heeft De Gouden Boekenuil bewezen een eigenzinnige prijs te zijn. De jury’s bekroonden vaker beginnende schrijvers (David Pefko, Joost de Vries). Het zal niet de eerste prijs voor Niña Weijers zijn. Ze sleepte de Anton Wachterprijs al in de wacht en ze is ook genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs 2015. Tzum.info schreef over haar roman:

Met De consequenties heeft Niña Weijers een zeer goed debuut geschreven, maar ik vraag me wel af of het door alle verwijzingen naar kunst en literatuur geschikt is voor een breed publiek. Een schrijver hoeft zich daar gelukkig niet over te bekommeren. Je bent echter wel benieuwd, om maar met een recensentencliché te eindigen, welke richting ze inslaat bij haar volgende boek.