Het bestuur van de CPNB (Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek) gaat deze week met een boot de Waddenzee op om plannen te maken voor de komende vier jaar. De stichting organiseert al sinds jaar en dag talloze campagnes die het lezen moeten stimuleren, zoals de Boekenweek, de NS Publieksprijs, de Kinderboekenweek, Nederland Leest en de Maand van het Spannende Boek. Tzum.info wil het bestuur, onder leiding van directeur Eppo van Nispen, een handje helpen.

Wij vroegen een aantal bevlogen boekhandelaren uit Nederland en Vlaanderen om mee te denken over de toekomst van de CPNB. Wat doet de CPNB goed? Wat kan beter? Kortom: enkele tips van mensen die dagelijks bezig zijn met het promoten van boeken.

Bart van Aken (eigenaar Paard van Troje, Gent):

Nog meer grensoverschrijdend samenwerken en verder en focussen op het boek als object.

Lisa Snijders (mede-eigenaar Boekhandel Stevens, Hoofddorp):

Een ander systeem voor campagnes. Dat je als boekhandel kunt aangeven bij welke campagnes je full swing gaat en bij welke je op basis van tafeltje/etalage/postertje meedoet. Hierdoor krijgt de CPNB waardevolle info over welke campagnes het belangrijkst zijn en een signaal naar de boekhandel: je hóéft niet met alles mee te doen. En de campagnes omdraaien: waar heeft de consument behoefte aan? Als je uitgaat van kleintjes, basisschoolkinderen, jongeren, volwassenen en senioren, dan zijn er dus vijf belangrijke doelgroepen. Waar hebben zij behoefte aan?

Campagnes die benadrukken dat lezen sexy en hip is. Voor iedereen is een boek! Ik denk dat de CPNB moet resetten, zoals ik onlangs met Stevens deed. Als je álles opnieuw zou opbouwen, hoe zou je dat in deze veranderde, leuke (!) tijden doen? Meer community bouwen en verbinden. En een klankbordgroep uitgevers, bibliotheken en boekhandelaren. Als die er al is: hoe lang bestaat deze al uit dezelfde mensen? Zijn ze nog steeds zo innovatief?

Gert Brouns (eigenaar Boekhandel Limerick, Gent):

Ik heb maar één wens en dat is dat men nog veel meer grensoverschrijdend gaat samenwerken. Vlaanderen en Nederland zijn tenslotte één taalgebied en we lezen elkaars auteurs niet (althans niet veel of niet genoeg). Ook is er veel te weinig aandacht voor Nederlandstalige debuten.

Casper Luckerhof (Kennemer Boekhandel, Haarlem):

Er wordt ontzettend veel door de CPNB georganiseerd. Nu is het in principe niet erg dat er veel is, want er zijn nu eenmaal veel genres. Het is wel frustrerend dat je als boekhandel niet overal op kunt inspelen. Voordat de Boekenweek is afgelopen, sta je alweer met reclamemateriaal van een volgende actie in je hand.

Aan de andere kant: dat is ook een luxe. Aan de boekhandel de taak om duidelijke keuzes te maken waar je wel en niet aan mee gaat doen. Vooral kleine boekhandels (zoals die van ons), moeten goed nadenken over waar onze kracht ligt als winkel, en welke acties daar wel en niet op aansluiten. De rest moet je dan laten zitten.

Juist bij de boekhandel is veel te veranderen: als je weet waar je wel en niet op inspeelt, dan kun je daarover duidelijke afspraken met de CPNB. Laat de CPNB maar lekker veel faciliteren. Daar is in principe niets mis mee.