De Bezige Bij laat weten dat vandaag bekend is gemaakt dat de Geschwister-Scholl-prijs 2023 is toegekend aan David van Reybrouck. De prijs wordt toegekend voor de Duitse vertaling van Revolusi. Indonesië en het ontstaan van de moderne wereld.

Uit het juryrapport:

In zijn boek beschrijft David Van Reybrouck de bevrijding van Indonesië van de koloniale overheersing als een aangrijpende mondiale geschiedenis. De pijnlijke weg van het land naar onafhankelijkheid, blijkt de sleutel tot het begrijpen van actuele ontwikkelingen en politieke visies in het mondiale Zuiden.

De Geschwister Scholl-prijs wordt sinds 1980 uitgereikt. De prijs is bedoeld voor boeken die burgerlijke vrijheid, morele, intellectuele en esthetische moed bevorderen. Er is een bedrag van 10.000 euro aan verbonden. De prijswinnaars van de afgelopen jaren waren onder meer Andrei Kurkov, Joe Sacco, Dina Nayeri, Ahmet Altan, Götz Aly, Achille Mbembe, Glenn Greenwald, Otto Dov Kulka, Liao Yiwu, Joachim Gauck, Roberto Saviano, David Grossman en Anna Politkovskaya.

De prijs wordt op 28 november in München uitgereikt.